رئیس حوزه هنری استان تهران: شناسنامه انقلابی تهران تدوین میشود.
رئیس حوزه هنری استان تهران گفت: طبق منویات رهبری در احیای هویت انقلابی تهران، شناسنامه انقلابی تهران تدوین میشود.
محسن رحیمی در نشست خبری با موضوع رویداد انقلاب اسلامی صادره از تهران در جمع اصحاب رسانه اظهار داشت: برگزاری کنگره شهدا، یکی از دغدغههای فرهنگی متولیان حوزه فرهنگ است، که در این راستا پایان سال گذشته کنگره شهدای استان تهران برگزار شد.
رئیس حوزه هنری استان تهران افزود: هر سال یکی از استانها و یا چندین استان کنگره شهدایشان را در طول سال برگزار میکنند که سال قبل نیز رویداد کنگره شهدای پایتخت را بعد از 30 سال در شهر تهران برگزار شد.
وی با اشاره به دیدار اعضا و متولیان کنگره شهدای پایتخت با رهبر معظم انقلاب در 11 بهمن ماه سال گذشته بیان کرد: در این دیدار از فرمایشات ارزشمند رهبر معظم انقلاب بهره مند شدیم؛ یکی از دغدغههای مهم ایشان موضوع شناسنامه انقلابی تهران بود و معظم له معتقد بودند که تهران یک شهر انقلابی و سردمدار و پرچمدار انقلابیگری در کشور بوده و هست.
رحیمی عنوان کرد: تهران در برخی از مناطق دارای قدمتی 3 هزار ساله است، اما شهر تهران 250 سال قدمت دارد و شناسنامه انقلابی تهران طبق منویات رهبری بالغ بر 150 سال است.
وی تصریح کرد: رهبر انقلاب در این دیدار سابقهای از قرارداد رویتر و نقش ملاعلی کنی در ملغی کردن این قرارداد نگین مطرح و نکاتی در خصوص نهضت تنباکو و نقش میرزا حسن آشتیانی در کنار میرزای شیرازی و جنبش مشروطه تا دوره نهضت و انقلاب اسلامی در تهران مطرح کردند.
رئیس حوزه هنری استان تهران خاطرنشان کرد:طبق فرمایشات رهبری، تهران نقش مهمی در این رویدادها داشته و میبینیم تهران تنها شهر فعال در برخی از این رویدادها بوده و نقش کلیدی و پرچمداری را داشته است و بعد از ورود تهران بوده که دیگر استانها و شهرهای کشور نیز درگیر شدهاند.
وی گفت: این مساله و دغدغهای که ایشان نسبت به جایگاه انقلابی تهران داشتند ما را بر آن داشت که نسبت به شناسنامه انقلابی تهران حساس باشیم و با توجه به رسالت حوزه هنری که روایت درست، جذاب و هنری از وقایع و شخصیت های انقلاب اسلامی است در این مسیر گام برداریم.
رحیمی افزود: حوزه هنری در فعالیتهای سینمایی و تجسمی و موسیقی سعی کرده توفیقات انقلاب اسلامی با تمرکز بر حماسه 8 ساله دفاع مقدس را روایت گری کند.
وی بیان کرد: باید ببینیم حوزه هنری کجای این ماموریتی که مد نظر رهبری است میتواند قرار بگیرد، در این راستا تدوین شناسنامه انقلابی تهران یکی از موضوعات مطرح شده بود و رهبری از دست اندرکاران کنگره خواستند روایت درستی از آن داشته باشند.
رئیس حوزه هنری استان تهران عنوان کرد: یکی از ماموریت هایی که حوزه هنری همواره برای خودش در نظر داشته و در این عرصه نیز پیشگام بوده روایت درست از انقلاب است که تدوین شناسنامه انقلاب اسلامی بخشی از آن روایتگری است.
وی اظهار داشت: رهبری فرمودند عده ای سعی داشتند در دوره های مختلف به خصوص دوران پهلوی قلب هویتی در تهران انجام دهند و آن را فاقد هویت مذهبی و انقلابی کنند و تهران را به سمت و سویی بکشند که با آن نسبتی ندارد و می خواستند آن را شبیه به خیلی از شهرهای اروپایی کنند.
رحیمی خاطرنشان کرد: به تعبیر رهبری، نسخهای را برای تهران تجویز کردند که آن را به سمت اروپایی شدن بکشانند ولی بحمدالله جبهه انقلابی و کسانی که دغدغه انقلاب اسلامی را داشتند سعی کردند مواجهه مستقیمی با این ماجرا داشته باشند و جلوی این اتفاق را بگیرند.
وی ادامه داد: رهبری در این باره اشاره میکنند اتفاقاتی که در مساجد و تکایا و حسینیهها و بعضا مدارس توسط اقشار انقلابی اتفاق افتاد خنثی کننده این نقشه بود؛ پهلوی ها میخواستند هویت انقلابی و مذهبی ایرانی و به فرموده رهبری حتی هویت ملی ایرانی را بگیرند که جماعت انقلابی سعی کردند نسخه بدیلی را برای آن در نظر بگیرند تا این هویت از بین نرود.
رئیس حوزه هنری استان تهران گفت: ما نسل جوانمان را نتوانستیم با این هویت انقلابی و شناسنامه انقلابی تهران آشنا کنیم، لذا تلاش شده در پاسخ به دغدغه رهبری در حوزه هنری اتفاقی رقم بخورد و بتوانیم تدوین شناسنامه انقلابی تهران را تسهیل کنیم و گام جدی برای آن برداریم.
وی افزود: در این باره کارهایی را برای تدوین شناسنامه انقلابی مرور و احصا شد و سعی کردیم سراغ روشهای جدید و خلاقانهای برویم؛ چرا که میخواهیم مخاطبی را همراه خودمان کنیم که سخت پسند است و تدوین شناسنامه انقلابی مخاطب خاص دارد که جوان ایرانی خواهد بود.
رحیمی بیان کرد: از این رو باید سراغ راهکارهای جدید و روشهای جدیدی برویم، چون حتما روشهای قبلی توفیق نداشته که دغدغه رهبری همچنان این است که تدوین شناسنامه انقلابی اتفاق نیفتاده یا موثر نبوده و نتوانستیم مخاطب را همراه خود کنیم. لذا به سراغ روش های خلاقانه و نوآورانه میرویم.
وی عنوان کرد: برای اینکه بتوانیم مخاطب را با خود همراه کنیم یکی از کارهایی که همواره در حوزه هنری محوریت فعالیت های حوزه را داشته وو در آن توفیقات خوبی داشتیم بحث روایت درست است.
رئیس حوزه هنری استان تهران تصریح کرد: در این مسیر فناوریهایی در حوزه قدمت دارد مانند شب خاطرهای که برگزار می شد و در آن راویان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به خاطره گویی می پرداختند، منتها این در دوره خودش یک کار خلاقانه ای بوده ولی نزدیک به 350 شب خاطره که ماهیانه برگزار می شود و حتما در دوره خودش روش نویی بوده، شاید امروز نتواند مخاطب جوان ما را با خودش همراه کند.
وی خاطرنشان کرد: لذا باید طرح و ایده ای خلق می شد تا بتوانیم نوجوانان و جوانان را همراه کنیم، در این طرح بعد از نشست های متعدد و گفتگو با اهل فن به مدلی رسیدیم که دبیر برگزاری این رویداد در این جلسه آن را تشریح میکند.
رحیمی با اشاره به رویدادهایی پیرامون شناسنامه انقلابی اظهار داشت: یکی از این رویدادها هم نویسی است که توسط نوجوانان اتفاق میافتد، بنا داریم منطقه به منطقه در سطح شهر تهران طرحی را پیش ببریم و نوجوانها خودشان دخیل و درگیر در این رویداد هستند.
وی تصریح کرد: مقوله دیگر این است که اگر شناختی از شناسنامه انقلابی تهران نداشته باشیم نمی توانیم آن را به مخاطب نوجوان و جوان خودمان بشناسانیم لذا مسیری را داریم طراحی می کنیم تا بتوانیم مقوله های انقلابی تهران را اعم از رویداد و شخصیت انقلابی و بناهای تاریخی که در انقلاب اسلامی وجود دارد و با سابقه 150 ساله انقلابی تهران نسبت دارد احصا کنیم.
رئیس حوزه هنری استان تهران ادامه داد: برای مثال یکی از مسائلی که ما از آن غافلیم بعضا مساجد جامع و یا امام زاده های تهران است که ارتباط با هویت انقلابی تهران دارند و برای شکل گیری تجمع های انقلابی پیرامون قراداد رویتر یا نهضت تنباکو و… محوریت داشته اند.
رحیمی بیان کرد: لذا برای جوان ایرانی داریم فناوری طراحی می کنیم که در تهران و توسط اهالی آن به مقوله هایی که در محلات و مناطق تهران است دسترسی پیدا کنیم؛ در خیلی از جاهای شهر تهران رویدادهایی اتفاق افتاده که شاید اهالی محل از آن بیخبرند و یا شخصیت های موثری حضور دارند که اهالی آنها را نشناسند که احصا و معرفی آنها به جوان ایرانی موضوعیت دارد.
وی اظهار داشت: برای خیلی از این موضوعات میتوان کارهای هنری تولید کرد، در این باره حوزه هنری علاوه بر کتاب، ظرفیت های هنری دیگری در اختیار دارد که می تواند با بهره گیری از آن ها این مسیر را بپیماید.
رئیس حوزه هنری استان تهران خاطرنشان کرد: زبان هنر، دارای جذابیتی است که مخاطب با آن ارتباط بهتری می گیرد؛ از مقوله ادبیات چون شعر و داستان و رمان و دیگر بسترها تا هنرهای تجسمی و سینما و سریال که حوزه هنری در چند سال اخیر در ان ورودهای جدی تری داشته است.
وی گفت: این بسترها برای اینکه بتوانند به درستی مورد بهره برداری قرار بگیرند نیازمند شناسایی موضوع است، تدابیری در این زمینه در حال اندیشیدن است تا به معرفی آنها بپردازیم، همچنین بتوانیم این حساسیت را در شهر تهران و در بین همه دستگاههای مرتبط با این مقوله و دستگاههای مسئول ایجاد و در تدوین شناسنامه تهران این حساسیت را به وجود بیاوریم.
رحیمی ادامه داد: بخشی نیز با طراحی های دیگری که انجام می دهیم اتفاق میافتد، اصولا همه باید نسبت به این حساس شوند و هر کس در جای خودش و با مسئولیتی که دارد به نحو احسن این نقش را ایفا کند تا تدوین شناسنامه انقلابی تحقق یابد.
وی بیان کرد: بخش نخست این طرح، احصا و تدوین شناسنامه است، سپس باید روی شناسنامه اتفاقاتی بیفتد و در سطح شهر مثلا شهرداری تهران نسبت به تولیداتی در خصوص ابنیه انقلابی و شخصیت های انقلابی و رویدادهایی که اتفاق افتاده محصولات و المان هایی داشته باشد.
رئیس حوزه هنری استان تهران عنوان کرد: برای مثال منطقهای در تهران وجود دارد که معروف به منطقه ترور است و بیش از 70 ترور در آن روی داده، شهرداری میتواند در شناساندن این مناطق ما را همراهی کند.
وی تصریح کرد: در مقولههایی باید شهروند تهرانی را درگیر هویت انقلابی کنیم، تاکنون رویدادهایی اتفاق افتاده ولی حس ما از فرمایش رهبری این بود که اینها کافی و اثرگذار نبوده است، در حال حاضر جوان انقلابی بیش از اینکه تهران را با این مقولهها بشناسد تهران را به شهری مدرن و پرجمعیت و …. می شناسد.
رحیمی اظهار داشت: اما کسی تهران را به شهر انقلابی نمی شناسند و بین جوانها، کمرنگ است؛ در این باره به این فکر افتادیم باید فناوری هایی طراحی شود تا در بستر نرم افزارهایی به معرفی و احصای رویدادها و شخصیت ها و ابنیه در تهران بپردازیم.
رئیس حوزه هنری استان تهران افزود: در ایام رحلت امام خمینی یک فراخوانی با عنوان مشق آفتاب برگزار شد که نوجوان های تهرانی اقدام به خاطره نگاری از طرف بزرگترهایشان میکردند، همین طور در دهه فجر در سطح استان تهران یک فراخوانی برای نوجوانان در دهه فجر ارائه شد که خاطرات انقلابی بزرگترهایشان را ارسال مینمودند و تاکنون چندصد اثر به دست ما رسیده است.
وی بیان کرد: برگزاری مسابقه ای بین محلات و مناطق تهران با هویت انقلابی موجب میشود این هویتها احصا و نهادینه شود، به خصوص اگر ظرفیت های انقلابی را بتوانیم به اشتراک بگذاریم، خاصه در مناطق شاخصی چون شهر ری می توان با کارهای خلاقانه ای موفق عمل کرد.
تشریح رویداد انقلاب اسلامی صادره از تهران
همچنین در این نشست محمد جواد احسان فر دبیر رویداد انقلاب اسلامی؛ صادره از تهران نیز عنوان کرد: یک بخشی از برنامه های مرتبط با رویداد انقلاب اسلامی؛ صادره از تهران که پیرو ضرورت مطرح شد، رویداد محفل هم نویسی داستان انقلاب در هر منطقه است.
وی بیان کرد: ما با نوجوانان هر منطقه و مشارکت آنها داستان انقلابی و هویت انقلابی همان منطقه را تالیف می کنیم، در این باره در هر منطقه یک پژوهش و تحقیقی صورت گرفته و از پژوهشها استفاده می شود و طرح داستانی براساس وقایع انقلاب و دفاع مقدس هویت ساز بوده که برای منطقه و محله آماده می شود.
احسان فر اظهار داشت: براساس طرح داستان خرده پی رنگ های مختلفی شکل میگیرد و فصول و محتوا مشخص می شود؛ در این خصوص در یک رویداد یک روزه، دانش آموزان و نوجوانان محله دور هم جمع می شود و با کمک مربیان کتاب داستان آن محله را می نویسند، هر دانش آموز یک صفحه را می نویسد و ما در پایان روز کتاب 200 صفحه ای در مورد داستان انقلاب محله را داریم.
وی گفت: بدین ترتیب پی رنگ اصلی داستان و خطوط هر صفحه آماده است و مربیان با راهنمایی ها باعث می شوند هر دانش آموز یک صفحه بنویسد و هم زمان نیز متن را تبدیل به کتاب صوتی می کند و با آموزش ها یک گروهی نیز توسط مربیان هوش مصنوعی برای یک موضوع، تصویر سازی انجام می شود و در نهایت اثری به صورت کتاب مکتوب و صوتی و تصویری خلق می شود.
دبیر رویداد انقلاب اسلامی؛ صادره از تهران افزود: محصول در نهایت تولید می شود که کتاب چند رسانه ای است و به عنوان محصولی ادبی در حوزه تاریخ شفاهی قابل استفاده است و هم دستمایه نهادهای مختلف برای برگزاری مسابقات کتاب خانه ای و محافل مختلف می شود.
وی اظهار داشت:22 منطقه وقتی به صورت کتاب مجازی شد دستمایه یک کتاب داستان جامع در 22 منطقه تهران می شود، نکته مهم نیز بحث کشف استعداد نوجوانان در زمینه داستان نویسی و روایت گری است که با شناسایی و برگزاری کلاس از این استعدادها استفاده می کنیم.
احسان فر عنوان کرد: وقتی می گوییم داستان محله یا تاریخ شفاهی یعنی کنشگران اصلی انقلاب دخالت دارند، ما در منطقه 20 و شهر ری به واسطه تراکم سوژه و بار وزن قابل توجهی که در حوزه تاریخ انقلابی و فرهنگی وجود دارد، می توانیم دستاوردهای خوبی داشته باشیم البته درگیر پیش نیاز در تعامل با دستگاهها و سازمانها هستیم.
وی خاطرنشان کرد: روز جمعه 5 مرداد اولین رویداد هم نویسی داستان انقلاب در فرهنگ سرای ولای شهر ری در منطقه 20 برگزار خواهد شد.
برای مشاهده گزارش تصویری این نشست اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده گزارش تصویری این رویداد اینجا کلیک کنید.